Hjertesager

Madspild

I Coop arbejder vi hver dag for at skabe mindre madspild fra vores butikker. Vi mener det er sund fornuft at sikre, at så få ressourcer som muligt går tabt. Det største spild af mad i Danmark sker hjemme hos forbrugerne, og derfor har vi også tiltag, der skal hjælpe med at mindske dette madspild.

 

Nedsatte priser mindsker spild


Coops arbejde med at undgå madspild foregår i høj grad i vores bagvedliggende systemer og processer til estimering af salg og bestilling af varer. Det er et område med stort fokus i forretningen. I butikkerne møder man som kunde vores indsats i form at reduceret pris på varer, der nærmer sig holdbarhedsdatoen. I kæderne Kvickly, SuperBrugsen, DagliBrugsen og LokalBrugsen finder man varerne i en fryseboks med navnet ”Red Maden”, og i Irma og Fakta findes tilsvarende systemer. Vi oplever det som en meget effektiv metode til at nedbringe spildet i den enkelte butik, og mange kunder er glade for muligheden for at finde varer, der stadig er gode, til stærkt reduceret pris.

 

Samarbejde med Too Good To Go

Over 300 af Coops butikker samarbejder med app’en Too Good To Go. Her kan man som forbruger finde en række butikker og restauranter, der sælger ”lykkeposer” med mad, der nærmer sig holdbarhedsdatoen til en rigtig god pris. Man ved ikke på forhånd, hvad posen indeholder. I Coops butikker er det først og fremmest poser med varer fra bagerafdelingen eller frugt og grønt, der sælges. Se mere om Too Good To Go her.

 

Donation af overskudsmad

Coops distriutionscentre samarejder med Fødevarebanken, som aftager mad, der ellers ville gå til spilde, og sørger for at det bliver videredistribueret ti væresteder, herberger eller på anden måde kommer udsatte borgere til gavn. Flere af Coops butikker samarbejder ligeledes på fast basis med lokale foreninger om donation af mad. 

Juledonation
I julen 2017 stod Coop og foreningerne Copenhagen Foodsharing og Stop Spild Lokalt bag den nok største donation af overskudsmad i Danmark nogensinde, da der blev hentet mad fra butikker over hele landet for at undgå det spild, der ellers ofte opstår forud for helligdage, hvor butikkerne holder lukket. Ca. 14.000 husstande fik på den måde mad fra Coops butikker til juledagene. 

Inspiration og oplysning til kunderne

De danske husstande har et stort madspild, hvis man sammenligner med udlandet. Som detailhandel føler vi et ansvar for at vores kunder ikke smider maden i skraldespanden. Vi arbejder derfor med oplysning og inspiration for at mindske det madspild, der sker hjemme hos forbrugerne.
Der sker bl.a. i vores medlemsmagasin Samvirke, på Samvirkes hjemmeside, på vores opskriftsite Coop Opskrifter og via vores øvrige online platforme.

Madspildsmagasin
Sammen med forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad, har Coop udgivet et madspildsmagasin, som giver et bredt perspektiv på madspild i Danmark og de mange steder, der arbejdes med at bekæmpe fænomenet. Du finder også gode råd til at undgå madspild ved bl.a. at indrette dit køleskab korrekt.

Læs magasinet herunder:

Brug hele stokken
Mange grøntsager kan udnyttes bedre i køkkenet derhjemme. Som et forsøg har Coop sat anvisning på broccoli, der fortæller hvordan man kan bruge stokken, så den ikke ender som affald, men som sund og lækker mad.

Kogebogen ”Rig på rester”
Sammen med kogebogsforfatter Tina Sheftelowitz har Coop udgivet kogebogen ”Rig på Rester” med masser af gode grundopskrifter på retter, hvor madrester kan indgå samt tips og tricks fra vores kunder. Man kan også finde resteopskrifter på Coops opskriftsite her.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor stort er Coops madspild?

I Coop har vi et madspild på 0-2 % af omsætningen i vores butikker. Det varierer bl.a. afhængigt af butikkernes størrelse og dermed sortimentsbredden

Hvad gør Coop for at reducere madspild?

I Coop arbejder vi bl.a. med at mindske madspild ved at sætte varer ned i pris, når de nærmer sig udløbsdato, vi donerer mad til velgørenhed fra vore lagre og nogle butikker, vi benytter app'en Too Good To Go og vi arbejder med hele tiden at optimere vores bestillinger, så vi får mere præcist antal varer hjem. Mad der alligevel smides ud bliver omdannet til miljøvenlig opvarmning som biogas.

Hvad er Coops holdning til skraldere?

I Coop synes vi ikke det er en god idé at skralde - dvs. tage ting fra affaldscontainererne for at spise dem. Det kan medføre en betydelig sundhedsrisiko, da varer i containeren kan være tilbagetrukket af fødevaresikkerhedsmæssige årsager, der kan være brudt kølekæde og det kan generelt være blevet forurenet i containeren eller inden. Vi ønsker derfor ikke skraldere ved Coops butikker.

Hvorfor er det vigtigt, at gøre noget ved madspild?

Hvert år kasseres der omkring 700.000 tons spiseligt mad i Danmark. Det lægger et unødigt pres på vores ressourcer og klima. Madspildet i butikkerne udgør ca. 160.000 tons, mens det hos forbrugerne udgør ca. 252.000 tons. I Coop mener vi at vi har et ansvar for at sikre et så lavt udsmid af mad fra vores butikker som muligt, men også for at hjælpe kunderne til at smide mindre ud derhjemme.

Hvorfor fjerner Coop ikke mængderabatter?

Vi ved, at mange af vores kunder er glade for mængderabatter. Det er vigtigt, at vi både er attraktive for store familier, hvor mængderabatter er afgørende for husholdningsbudgettet - men også for mindre husstande, der ikke kan bruge de store mængder.

Vil Coop donere mad, der ellers skulle smides ud, til vores arrangement eller organisation?

Spørg den lokale varehuschef/uddeler, hvis du står for et lokalt arrangement eller en lokal velgørenhedsorganisation