Bedre varer

Mærkningsordninger

Der findes en lang række mærker, som hjælper dig som forbruger til at navigere efter lige præcis den type varer, du ønsker.

Går du efter allergivenlige plejeprodukter, en bøf med dyrevelfærden i orden eller kaffe produceret under fair forhold for bønderne, så er der en mærkningsordning, du kan holde øje med, når du handler ind i vores butikker.

Her kan du læse, hvad de forskellige mærkningsordninger, du kan møde i Coops butikker, betyder, og hvad du får ud af at gå efter lige præcis dé produkter.

Ø-mærket

Det røde Ø-mærke kender stort set alle danskere. Og det er der en god grund til. Det røde Ø-mærke med teksten “Statskontrolleret økologisk” er din garanti for, at de danske myndigheder har ført kontrol med den virksomhed, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket det økologiske produkt. Virksomhederne og gårdene, der fører Ø-mærkede produkter skal leve op til en lang række krav vedrørende miljørigtig jordbrug og god dyrevelfærd. Du kan læse meget mere om reglerne for økologisk produktion i Danmark her

Det europæiske økologimærke

EU's økologilogo skal anvendes på alle økologiske fødevarer fra EU. På den måde svarer det europæiske økologimærke til det danske Ø-mærke, og du finder derfor aldrig det røde Ø-mærke uden det europæiske ved siden af. Køber du varer med EU’s økologimærke, kan du være sikker på, at varen er økologisk og både produceret og kontrolleret efter retningslinjerne i EU's økologiforordning. Læs om mere om EU’s økologimærke her

Fairtrade

Fairtrade er en international mærkningsordning, hvis primære formål er at forbedre arbejds- og levevilkårene for bønder og arbejdere i Afrika, Asien og Syd- og Mellemamerika. Arbejdsmarkedet i disse dele af verden er i større eller mindre grad præget af ulighed, udnyttelse og uretfærdig behandling af arbejdere og bønder. Det er netop dét Fairtrade kæmper i mod - en kamp du som forbruger støtter, når du køber fairtrade mærkede produkter i Coops butikker. Desuden bliver der taget hensyn til miljøet og klimaet under Fairtrade. Læs mere om, hvordan Fairtrade sikrer bedre vilkår for verdens bønder og arbejdere her.

UTZ

UTZ er en mærkningsordning, du kan finde på produkter, som kaffe, te, palmeolie og bomuld. UTZ garanterer, at produkter i disse varekategorier er produceret og indkøbt under bæredygtige betingelser med respekt for mennesker og miljø. Det sker ved uddannelse og information til landmændene, der giver dem mulighed for at forbedre deres produktivitet og produktkvalitet og samtidig passe godt på mennesker og miljø i området. I 2018 blev UTZ og det tidligere Rain Forrest Alliance lagt sammen til én certificeringsordning. Læs mere om UTZ her.

 

Dyrevelfærdshjertet

Coop har skabt en mærkningsordning for dyrevelfærd. Vi kalder det dyrevelfærdshjertet, og det består grundlæggende af et mærkningssystem delt op i fire niveauer: Det Gode Staldliv, Det Gode Udeliv, Det Økologiske Liv og Det Ekstra Gode Liv. Dyrevelfærdshjertet sikrer, at dyrevelfærden på tværs af landbruget løftes - både i toppen og i bunden. Det betyder, at du som forbruger har mulighed for at tilvælge bedre dyrevelfærd i den grad, det er vigtigt for dig. Selv produkter mærket med ét dyrevelfærdshjerte gør nemlig en stor forskel for de mange dyr, der i dag opdrættes på stald i Danmark. Kig efter Dyrevelfærdshjertet næste gang, du handler ind eller læs mere om mærkningsordningen her.

Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse

Mærkningsordningen ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” er, som navnet antyder, produkter, der er kontrolleret og anbefales af foreningen Dyrenes Beskyttelse. Når du køber produkter, der er anbefalet af Dyrenes beskyttelse, kan du være sikker på, at dyrene har haft et godt liv med adgang til det fri. På den måde gør mærkningsordningen det let at prioritere god dyrevelfærd i hverdagen. Læs mere om de enkelte krav til forskellige produkttyper hos Dyrenes Beskyttelse.

MSC og ASC

MSC- og ASC-mærkerne er dine guides til bæredygtige valg i kategorien fisk og skaldyr, når du handler i Coops butikker. Køber du varer, der bærer MSC-mærket, er du sikret vildtfanget fisk, hvor fangstmetoderne er certificeret af en uafhængig part ud fra forskningsbaserede standarder for miljømæssigt bæredygtigt fiskeri og sporbarhed. ASC bør du gå efter, hvis du ønsker at købe opdrættet fisk og skaldyr, der tager hensyn til miljø og sociale forhold. Læs mere om MSC-mærket her og ASC-mærket her.

Svanemærket

Svanen er et nordisk miljømærke, der giver dig garanti for at produktet er blandt de mest miljøvenlige indenfor sin kategori. Desuden sættes der krav til stoffer, som er problematiske i et sundhedsperspektiv. Kravene til svanemærkede produkter er strengere end, hvad lovgivningen på området tillader. Læs mere om det nordiske Svanemærke her.

EU-blomsten

EU-Blomsten er det europæiske miljømærke, som benyttes i hele Europa. Mærket garanterer, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori, at der tages hensyn til forbrugerens sundhed, og så skal kvaliteten være i orden. Læs mere om, hvad du får ud af at gå efter den europæiske EU-blomst her.

Astma- og Allergimærket (Den Blå Krans)

Den Blå Krans, som er Astma og Allergi Danmarks allergimærke, skal du gå efter, hvis du vil mindske din risiko for allergi, eksempelvis i forbindelse med plejeprodukter. Den Blå Krans sikrer, at produkterne ikke indeholder unødige indholdsstoffer, som for eksempel parfume og farvestoffer. Læs mere om, hvordan Den Blå Krans kan hjælpe dig og din familie med at undgå risiko for allergi i hverdagen, her.

Nøglehulsmærket

Nøglehullet er Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke. Det hjælper dig med at få øje på de sunde alternativer i supermarkedet og gør det lettere at følge kostrådene i en travl hverdag. Alle nøglehulsmærkede produkter lever nemlig op til et eller flere krav vedrørende sukker, salt, fedt, kostfibre eller fuldkornsindhold. Læs mere om Nøglehulsmærket her.

Fuldkornslogoet

Fuldkornslogoet fortæller dig ganske simpelt, om der er fuldkorn i en fødevare. Det er altid en god idé at vælge produkter med masser af fuldkorn. Fuldkorn mætter godt, forebygger overvægt og sukkersyge og så er mineralerne, vitaminerne og kostfibrene i fødevaren bibeholdt, da skaldelene ikke fjernes. Desuden sættes der også krav til fedt, sukker og saltindhold i fuldkornslogo-mærkede produkter. Læs mere om Fuldkornslogoet og alle fordelene ved at vælge fuldkorn her.

FSC

FSC er en international mærkningsordning for træ og papir. Hvis et produkt er FSC-mærket betyder det, at træet stammer fra en FSC-skov. Det vil sige en skov, hvor man ikke fælder mere end, hvad skoven selv kan nå at genskabe. Mærket er også en sikkerhed for, at dyr og planteliv beskyttes, og at de mennesker, der arbejder i skovene får uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn. Læs mere om, hvordan du kan gøre en forskel for verdens skove ved at vælge FSC-certificerede produkter her.